Stämma 2006 - Storforsen

Av Gill Zeilon

Storforsen 
Storforsen

Årets stämma blev en riktig höjdpunkt som jag skrev i min ledare. Hela 92 stycken personer hade letat sig ända upp till Storforsen för att närvara på stämman och det lyckade tre dagars programmet.

Här följer en berättelse om själva stämman. Stämman började med att Mikael Bäckström hälsade alla hjärtligt välkomna och tackade alla företag som ställt upp och sponsrat och gjort stämman möjlig sedan lämnade han över ordet till första talaren. I år inleddes stämman av landshövding Per-Ola Eriksson som hälsade oss alla som letat sig så långt norr ut hjärtligt välkomna. Per-Ola Eriksson berättade att han hade kor för 3 år sedan, men nu har han tagit semester, vem vet kanske blir det kor igen sa Per-Ola Eriksson. Här i Norrbotten har de norra Europas längsta fria vatten.

Bild nr 1.- storforsen

Per –Ola tycker alltid att det är trevligt med arrangemang i länet av alla de slag. Han har sin hemgård i Östra Norrbotten, i Kalix några mil från den Finska gränsen. De hade från början finska rödkullor som de sedan bytte ut mot holstein kor. Waldemar var på besök i föräldrahemmet fortsatte Per-Ola, De hade fantastiska härstamningar med mera. Han kallade till ett möte för att starta en låglandsklubb. 1975 kom Idira familjen till gården från Skottorp i Södra Halland. Hon gav sedermera tjurkalven Fingo som blev den första tjuren född i Norrland som godkändes för avel. Per-Ola berättade mera att han är gift med en Halländska och att de har ett hus i Halländska Åsa. Per-Ola sa att Holstein är en bra ras med tanke på hög mjölkavkastning, temperament och även kött. Man blir lite nostalgisk en sån här dag sa Per-Ola. Vi är i Sveriges största län som täcker 25 procent av ytan i Sverige.252.000 personer bor här, men det finns plats för fler- ni är Välkomna. Inte nog med att de har Europas längsta fria vatten de har Sveriges högsta berg – Kebnekaise, de har den djupaste gruvan belägen i Kiruna, de har Asrange som sträcker sig långt ut i rymden, de har även en djup sjö i Hornavan och inte minst så är det ljust 24 timmar om dygnet så man hinner mycket. Per-Ola fortsatte att berätta en historia om svenska ambassadören i Namibia som varit där uppe på besök, han var vaken flera dygn i sträck för han hade sagt att han skulle gå och lägga sig när det blev mörkt, det slutade med att han somnade på ett möte en eftermiddag.

Alla borde kräva att få leva i Norrbotten sa Per-Ola. Det går att odla även där. På vintern kan det vara lite tristare men sommaren väger upp det hela. Skog, malm och vatten skapar sysselsättning i Norrbotten, men musik, media, kultur och film kommer starkt. I Älvsbyn finns Polarbröd som inte äts bara i Sverige, utan även i Frankrike har de fått upp ögonen för Polarbröd, sedan finns det Älvsby hus som är Sveriges största hus fabrikant.

Bildelar gör de till hela världen och de testar bilar här uppe i stor omfattning. Det är bra för det är inte mycket folk och det är dåliga vägar samt lojala innevånare sa Per-Ola. Det finns även hotell i Norrbotten och kanske mest känt är ishotellet där folk betalar enorma summor för att bo, gifta sig, fira födelsedagar med mera.

Han som skapade ishotellet visste inte om han fick bygglov men byggde ändå för det skulle ju ha smält ändå innan de hunnit behandla ärendet.  Vidare fortsatte Per-Ola att berätta om Ikea i Haparanda som håller på att bli ett Barents Centrum. Att sedan komma efter en sån talare som pratat länge och med väl valda ord är inte lätt.

Men det klarade hon med bravur Anki Sandin som är ordförande i Norrbottens koklubb, hon hälsade alla varmt välkomna och talade om att Norrmejerier bjöd på förtäring under stämman och de kommande dagarna i form av ost och Jokk bär dryck. Hon hoppades att det skulle bli tre bra dagar samt att hon talade om att klubben gjort sitt allra bästa för att vi ska trivas under de tre dagarna och hon tyckte det var kul att så många kommit från hela landet. Där efter hälsades stämmans ordförande välkommen som var Norrmejeriers ordförande Herbert Nyman. Bild 2. Ordförande tackar Herbert Nyman

Vice ordförande för stämman var Anki Sandin och undertecknad skrev protokollet. Mikael föredrog styrelsens berättelse över det gångna året samt Gill Zeilon föredrog den ekonomiska redovisning över det gångna året i Låglandsföreningens service AB. Ekonomin är stabil och resultatet visar ett plus för sjätte året i rad. Gill föredrog också budgeten för 2006. Gill redogjorde för vad föreningen ska jobba med under 2006. Den mesta tiden från stämman och framåt kommer Elmia och besiktningar att ta upp. Hon tänker fortsätta att besöka elitbesättningarna, samt vidareutveckla hemsidan. Hon tänker diskutera gårdsprefix med Svensk Mjölk. Diskussion om gårdsprefix följde. Sedan blev det flera val och ny i styrelsen blev Bram Krijger från Otterslätten, Hova.

Stämmodeltagarna kom med en mängd förslag till andra saker att jobba för.

-          Att ha en future klass på våra utställningar sa Jan Gowenius.

-          Elitauktion på Elmia bör innehålla minst 10 unga kvigor och det bör vara hög klass på dem och de behöver vara besiktigade innan sa Jan Gowenius.

-          Vi behöver få mer pengar i rullning sa Bram Krijger och tyckte att det var en bra ide med future klass.

-          Marknadsföring diskuterades och vi länkar redan nu till dem som vill ha det så, via vår hemsida. Kristian Hårsmar sa att det finns program för listor man kan göra om sina djur och vad man har att marknadsföra i sin besättning.

-          Lena Holmstedt frågade om man inte skulle kunna få en klumpsumma från exempelvis importörer till att ordna det eventuellt redan på Elmia med future klass.

-          Christer Samuelsson sa att det finns företag som exempelvis Euro Genes som sköter marknadsföring åt gårdar, skulle avelsföreningen kunna tänka sig göra det mot en avgift?

-          Gert Holmstedt sa, jobba för det om det känns som en bra ide och kan ge avelsföreningen något annars skaffa en egen hemsida och länka till den via avelsföreningen.

-          Mikael Bäckström sa att vi måste jobba för att marknadsföra den svenska kon, både i Sverige och Internationellt och det har vi drivit bland annat gentemot Elmia inför hösten utställning.

-          Gert Holmstedt tyckte att vi behövde jobba mer med kvalitets säkring av bedömningsarbetet.

-          Mikael Bäckström läste upp synpunkterna från 2005 års stämma.

-          Hans Magnusson frågade hur många bedömare det var?, Medel är runt 80 men hur många 65 poängs kor finns det Sverige?

-          Rosa Larsson sa att det är en sambedömning genomförd i år i april och hur många bedömningar som är gjorda och hur många bedömare det är har hon inte fått uppgift på från Svensk Mjölk.Test av äldre kor i handdatorn kommer att ske i september 2006.

-          USA och Canada har världens bästa bedömningsprogram varför inte köpa det?

-          Vi bör redovisa bedömningarna i tidningen.

-          Jan- Åke Eriksson, Svensk Mjölk sa att det är lite olika målsättningar i de olika länderna. Danmark har en stor tung maskin vår är lätt, bedömningarna ska samordnas mer i Norden, H-bevis på Engelska  kommer i augusti 2006.

-          Börje Andersson frågade om vi ska ha en annan avelsuppfattning i Sverige?

-          John Lyngö sa att vi ska ha en bedömning som är som andra länder. En 83 poängs ko ska var det överallt oberoende i vilket land hon finns.

-          Den uppfattningen är klar och är så på den linjära skalan men på totalpoäng skiljer det massor sa någon.

-          Jan Gowenius pratade lite om program för handdatorn.

-          Erik Jönsson sa att 2/8 1965 på Bäckaskog diskuterades det hur vill vi att kon ska se ut år 2000? Vi har fortfarande inte fastställt normen för hur en ko ska se ut. Fråga djurägaren sa Erik han jobbar med henne 365 dagar om året och djurskötarna som jobbar med henne 200 dagar om året. Remiss är att gå bakvägen som rumpan på en katt sa Erik. Han konstaterar att det görs avelsvärderingar ofta, har avelsföreningen varit med? Den 2:e april 2013 fyller avelsföreningen 100 år. Detta arbete bör på börjas snarast sa Erik exempelvis med en skrift som är en fortsättning på den skrift Sven-Erik Hildeman skrev till föreningens 50 års jubileum. Erik föreslår stämman att tillägga styrelsen uppdraget. Det bör vara klart i oktober 2012 så man bör utse en arbetsgrupp.

-          Gert Holmstedt återknöt till bedömningsarbetet och sa att vi ska ha inflytande annars bör vi göra vår egen grej, samt när det gäller elitbesättnings besiktare så ska avelsföreningen ha godkänt dem sa Gert.

-          Rosa Larsson svarade linjära skalan är lika som vi sagt tidigare men poäng varierar.

-          Hur mycket får det skilja frågade någon?

-          Rosa svarade att Per-Key från Danmark sätter ribban.

-          Bram Krijger sa att det linjära skiljer inte mycket men men att se på kon skiljer mycket mellan personer.

-          Börje Andersson sa att antigen ska vi ha en egen bedömning eller en Internationell.

-          Kaj Fredrikson frågade varför kan vi inte köpa ett program som ger de poäng som vi vill ha och som vi vet fungerar, eftersom det inte går att fram ett program i Sverige?

-          Jan-Åke Eriksson sa att varför vi använder Per-Key är att vi vill få en sambedömning med Norden eftersom de arbetar ihop med annat.

-          Henrik Alvarmo sa att när det gäller marknadsföring av djur så är det poängen som är stjärnan och inte linjärbeskrivningen.

-          Gert sa: Vem har bestämt att det ska var Per- Key? Sköt bedömningen själv upp manade han avelsföreningen, köp in program själva.

-          Jan Gowenius sa börja med elitbesättningarna sänk antalet bedömare där så är det de som sätter ribban.

-          Mikael Bäckström svarade vi tar med detta till styrelsen som har diskuterats under dagen och kollar även hur många som bedömer i elitbesättningarna.

Mikael 

Svensk Holsteins ordförande Mikael Bäckström avtackar stämmans ordförande Herbert Nyman

Efter diskussioner följde prisutdelning till 100-tons korna som i år gick upp till 110 stycken nya.

pristagare

Några av hedrande 100 tons pristagare

Därefter avtackades stämmopresidiet och sedan fanns det tid till lite relax eller en promenad upp till forsen.

För att sedan samlas till en välkomst drink innan det var dags att intaga stämmo middagen i en fin lokal med utsikt över storforsen. Klubben hade sålt en del lotter under välkomsdrinken och eftermiddagen och det blev dragning på dem, bland annat flera embryo paket varav det ena gick till Lelys representant och 2 svarta doser gick till en lantbrukare som hade röda kor – perfekt att korsa.  Under middagen delades det även ut hederspriser till kor och tjurar se separat sida vilka hederspris tagarna var, samt att Pernilla Ekdahl som lämnades styrelsen avtackades. Efter middag blev det under hållning i form av ett gäng lantbrukare som spelade musik.

Dag 2 var det studiebesök med exteriör bedömningstävlan, se om studiebesöken på annan plats i tidningen. Lördagskvällen skulle avnjutas i en Grillstuga/pub som var den där de spelade in filmen Jägarna, det blev underhållning i form av ett square dans team och sedan dans, där emellan bjöd Svensk Avel på tårta och det förrättades prisutdelning i dagens exteriör bedömnings tävling, där vi hade delat på damer och herrar.

Samt att det förrättades dragning i ett lotteri.

Damernas tävling vanns av Brita Magnusson som fick björkdrycker från ett bryggeri och tvåa blev Ingela Bertilsson från Halland som fick en grimma skänkt av Semex, I herrtävlingen blev det jämnare och hela fyra herrar var endast en poäng totalt ifrån mig som var enväldig domare. De fyra var Bengt Johansson, Vessigebro som vann en grimma skänkt av Semex (Eftersom han var bonde) de andra tre som fick andra pris var Hans Magnusson, HB Genetics, Kristian Hårsmar, LG´s Husdjur och Börje Andersson, CRI de tilldelades andra pris eftersom de är importörer av tjurar och vana att titta på kor. HB Genetics hade skänkt 2 doser Wildman och de gick till den ko som fick högsta exteriör poängen under dagen och det blev Ytje från Stefan och Berit Hardselius på BEST Lantbruk. Se reportage från gårdsbesök dagen på annan plats.

Sök på webbplatsen

Sök på webbplatsen

Händelser i december

v mån tis ons tor fre lör sön
december 2024
48 25 26 27 28 29 30 1
49 2 3 4 5 6 7 8
50 9 10 11 12 13 14 15
51 16 17 18 19 20 21 22
52 23 24 25 26 27 28 29
1 30 31 1 2 3 4 5

Missa inte

  • Inga inbokade evenemang i december

WHFF